2 de maig del 2023

Algú ha de fer la feina


Vostè creu que salvarem la llengua?

-Home, li dic, ho hauríem de fer. Si no ho fem nosaltres, qui ho farà?

-Però com? Jo tenia fe, fa anys, quan vam tenir català a l’escola, català a la televisió, català als cartells del carrer, català als diaris. Fins i tot català a alguns jutjats, en algun cinema... Vaig arribar a creure que caldria saber la llengua per viure al país. Però tot s’ha anat aigualint: als patis dels col·legis no el sentim i a les aules costa, la pantalla tonta ofereix centenars de canals competint per una mica d’audiència, a les ràdios canten en anglès...

-Pari, pari. Ja l’entenc. L’embranzida del primer estatut s’ha anat frenant. Tot és més difícil, certament. Però miri, a mi m’agradaria poder dir com Salvador Espriu que “hem viscut per salvar-vos el mots, per recordar-vos el nom de cada cosa”. Els milions de persones que han arribat de països llunyans necessiten parlar el català?

-Depèn de nosaltres.

-N’està segur? I qui som nosaltres? Tinc veïns que són a Girona des dels anys seixanta. Entenen el català, però no el parlen. Ells saben que els entenem, i els és còmode que els fem “el favor” de canviar de llengua. Com l’aprendran?

-I sap què? Els mateixos que hi posen voluntat, acaben parlat o escrivint un català estrafolari. N’hi posaré exemples d’ara mateix, a Girona, al carrer.

-Digui digui

- Al carrer Ferran Puig, una botiga d’objectes de decoració, anuncia veles (per espelmes); a la plaça del mercat, mongeta verda (per mongeta tendre); en una parada d’un hortalà exposen pepinos (per cogombres); a diversos establiments tenen xocolata calenta o a la tassa (per xocolata desfeta); en un gran supermercat tenen dàtils amb os (per sense pinyol) i un restaurant del carrer ciutadans proposen ous fregits (per ous ferrats). Darrers exemples que he detectat.

- Això es fruit del traductor de Google, imagino.

- Evidentment. Gent de bona fe. I què hi podem fer?

- Potser, dic jo, caldria una campanya com la que, anys ha, van fer els de l’Adac, oferint musica catalana a les parades de fires...

-Exacte.   Veu? La bona voluntat  arriba sovint més enllà que les lleis. Qui s’hi posa?

 Torna a l'inici


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada