7 d’agost del 2023

Cercant el port de Pals

 Tot són pre­gun­tes: en Colom era català? Com sabia que tro­ba­ria terra nave­gant cap a l’oest? Va sor­tir del Pals empor­danès o del Palos andalús? Pre­gun­tes que tenen sem­pre diver­ses res­pos­tes, segons qui parla.

A mi, ves per on, la sor­tida de Pals m’és atrac­tiva. Un Colom que ha llui­tat al cos­tat de la Gene­ra­li­tat con­tra el rei Joan, uns mari­ners com els Yáñez Pinzón, que Bil­beny docu­menta a l’Empordà sense gaire difi­cul­tats... Sí, però, Pals tenia un port veri­ta­ble? La platja del Grau està a cinc quilòmetres del poble... Qui ho pot dir? Els arqueòlegs, si exca­ven, és clar. Però... Havia lle­git feia poc els tre­balls de l’estudiós ganxó Josep Lluís Casa­no­vas sobre la pro­ba­ble existència d’un amfi­te­a­tre romà a Girona i el lloc idoni on podia haver estat. En aquest tre­ball (fàcil­ment tro­ba­ble a inter­net), Ubi­cació hipotètica de l’amfi­te­a­tre romà de Gerunda (estudi hidrogràfic), s’esta­bleix el nivell dels rius giro­nins al segle II aC. Només calia lli­gar caps. Podria l’estudiós Casa­no­vas situar el nivell del mar a l’Empordà a finals del segle XV? M’hi poso en con­tacte. Amb gran ama­bi­li­tat em fa saber que ja ha tre­ba­llat el tema, que fa poc va inter­ve­nir en una con­ferència, Cer­cant l’antic port de Pals, al Cen­tre Cul­tu­ral Ca la Pruna, i em passa l’enllaç per acce­dir als seus tre­balls. Què us en puc dir? He entès que el nivell del mar ha bai­xat, però, a més a més, cal ado­nar-se que el Ter, el Fluvià i la Muga abo­quen sedi­ments cons­tant­ment al mar de Pals, que els tem­po­rals mouen aquest mate­rial sedi­men­tari, de manera que la línia cos­ta­nera i la fondària varien sovint. Això per­met pen­sar que un port a tocar de la vila fos per­fec­ta­ment prac­ti­ca­ble durant molts anys però quedés ino­pe­rant llar­gues eta­pes. La magnífica col·lecció de mapes de la zona que aporta, més de 25, de diver­ses èpoques, venen a con­fir­mar aquesta idea: alguns situen Pals arran de mar, d’altres un xic terra endins. Són errors? Indi­quen moments dife­rents?

Dei­xeu que espe­culi: si en Colom i els seus mari­ners conei­xien el port i era prac­ti­ca­ble, segu­ra­ment el tri­a­rien per orga­nit­zar un viatge secret, el destí i la ruta del qual només sabia Colom.

  Torna a l'inici

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada