13 d’octubre del 2023

La ‘conversió’ d’en Pius Pujades

 








JORDI GRAU .- 

Pius Puja­des, redac­tor de Presència; fun­da­dor de Punt Diari, del qual va ser direc­tor; cap de redacció de l’Avui, i direc­tor del Diari d’Andorra, és, a més de peri­o­dista i mes­tre, un escrip­tor prolífic. Fa uns mesos la Fun­dació Atrium Artis li va publi­car un lli­bre que els reco­mano: Hèlios. Con­tra la dic­ta­dura amb humor, en què recull més de 600 dibui­xos que en Jordi Soler va fer, a les nits de L’Arc, l’únic bar del món que té una cate­dral al pati. La majo­ria de dibui­xos hau­rien por­tat direc­ta­ment a la presó el seu autor si els hagues­sin des­co­bert. A la por­tada es veu com qua­tre bis­bes por­ten sota pal·li el dic­ta­dor Franco. Hi ha molta crítica al règim, als mili­tars, i molt de sexe, també. El lli­bre, a més, és una bio­gra­fia que en Pius, amic de l’Hèlios, fa del nino­taire d’El Punt durant 40 anys, que va ser defi­nit com a peri­o­dista orques­tra perquè feia de tot i tot ho feia bé.

El lli­bre d’en Pius el vam pre­sen­tar a L’Arc al mes d’abril i la set­mana pas­sada, al Cer­cle Sport Figue­renc. Va ser una pre­sen­tació diver­tida. Vam par­lar i molt de Jordi Soler, però en Pius Puja­des es va dei­xar anar i ens en va expli­car unes quan­tes de la seva tra­jectòria. Escol­tar la seva detenció, jun­ta­ment amb en Jordi Soler, per un delicte con­tra l’Església catòlica i con­tra el règim fran­quista ara fa riure, però els tres dies a la presó no els en van fer tant. De tan greu acu­sació, que va fer que els pre­sos sor­tis­sin a rebre aquells peri­llo­sos delinqüents, en va que­dar una con­demna de tres mesos i un dia i una taca negra als seus ante­ce­dents. I tot per haver fet la conya d’imi­tar l’obra La llum de la veri­tat, que van trans­for­mar en La llum del quarto fosc amb alguna escena con­si­de­rada lla­vors procaç. La denúncia del res­pon­sa­ble del tea­tre, que la tenia votada a en Pius, ho explica tot. Home del règim, el denun­ci­ant es van­tava de ser cri­dat a la presó per esto­ma­car maquis...

La detenció li va por­tar pro­ble­mes. Però en aque­lla Girona grisa i negra, que és també el títol del lli­bre que va escriure amb Just Manuel Casero, Jaume Gui­lla­met i Narcís-Jordi Aragó, cle­ri­cal, opres­sora, bruta i con­tro­lada pels poders mili­tar i eclesiàstic, l’Església el va voler redi­mir. I així en Pius va ser cri­dat per un mossèn influ­ent i benin­ten­ci­o­nat de l’època perquè deixés la seva acti­tud hos­til envers l’Església. I així es va veure invo­lu­crat en el movi­ment cone­gut per Colo­res i cri­dat a unes con­vivències a la Salut de Ter­ra­des. Abans, a la Catequística de Figue­res, els van tenir una hora braços en creu pre­gant. A la Salut, però, ell ni tenia cap ins­pi­ració divina, ni queia en estat de trànsit com alguns dels com­panys, ni tan sols es con­fes­sava. Es va començar a pre­o­cu­par quan, braços en creu, el van rode­jar, pre­gant per ell i dient que fins i tot posa­ven la salut dels seus fills en mans de Déu per acon­se­guir la seva con­versió. Això el va fer patir i va deci­dir que la millor manera d’aca­bar-ho era fin­gir que tenia una visió i con­ver­tir-se allà mateix. En allò estava, quan es va obrir la porta i va entrar el mateix bisbe Cartañá, Pepet Ver­mell en ter­mi­no­lo­gia popu­lar. Se’l va mirar, i va dir: “Amb aquest peça no ens en sor­ti­rem.” En Pius sí que se’n va sor­tir sense neces­si­tar tenir visi­ons ni con­ver­tir-se. Està per fer-ho.

Torna a l'inici

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada