4 de desembre del 2023

Catalunya a Europa


A la sala d’expo­si­ci­ons de la Casa de Cul­tura hi ha un mun­tatge interes­sant. Li han posat un títol llarg però clar: Con­tri­bu­ci­ons de Cata­lu­nya al progrés social i polític d’Europa. Sig­nen la feina Car­les Puig­de­mont i Antoni Comín, que van tenir el suport de la Dipu­tació de Girona per expo­sar-lo ini­ci­al­ment a la seu del Par­la­ment Euro­peu. Es va inau­gu­rar el 5 de setem­bre pas­sat i va durar una set­mana.–Per­doni, tot això està prou bé, però ens hau­ria de dir qui­nes són les apor­ta­ci­ons cata­la­nes que s’hi des­ta­quen.

Té raó. L’expo­sició té qua­tre parts: a) el Con­so­lat de Mar, ins­ti­tució pio­nera en la legis­lació marítima i mer­can­til (1279); b) del Sin­di­cat Remença, pri­mer sin­di­cat agrari d’Europa (1448); c) el Tri­bu­nal de Con­tra­fac­ci­ons, con­si­de­rat un ante­ce­dent dels tri­bu­nals cons­ti­tu­ci­o­nals moderns (1701), i d) la vaga ano­me­nada de La Cana­denca, que, entre altres coses, va acon­se­guir la jor­nada labo­ral de 8 hores (1919). Deixo que els his­to­ri­a­dors o els ente­sos expli­quin la importància de les tres pri­me­res apor­ta­ci­ons. Em quedo en la jor­nada de 8 hores. Hauríeu de saber que fins al 1919, fa poc més de cent anys, els obrers esta­ven obli­gats a tre­ba­llar les hores que deci­dia el patró, que solien ser deu o dotze diàries, sis dies a la set­mana. El jor­nal també el fixava l’amo. De fet, la vaga va començar per una bai­xada uni­la­te­ral de sous. Els obrers es quei­xa­ven, alguns van pro­tes­tar i foren aco­mi­a­dats, molts com­panys es posa­ren en vaga i també ana­ren al car­rer. El sin­di­cat CNT els va fer cos­tat. L’atu­rada es va esten­dre a tota la ciu­tat i més enllà. Gent a la presó. Més gent en vaga. Al final la patro­nal i el govern que li feia cos­tat es van ren­dir. Els pre­sos al car­rer, els aco­mi­a­dats a la feina, els sous un xic amunt i la jor­nada de vuit hores.

–Sap què? Ahir vaig veure un car­tell pen­jat al cos­tat d’una parada d’autobús que deia: “Volem les 35 hores i 3 dies de tele­tre­ball.” La sig­nava la Inter////sin­di­cal. Què en pensa?

No sabria què dir-li. Jo estic jubi­lat. I si se’n van sor­tir pas­sant de 12 hores a 8, pot­ser també se’n poden sor­tir amb menys. Ara, ja em dirà com faran tele­tre­ball els pale­tes, els fus­ters, els tor­ners, els mecànics, els depen­dents, les minyo­nes, les infer­me­res...


Torna a l'inici 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada