20 de maig del 2025

Clamar en mig del desert

Trucada. Ja hi som. És el meu lector preferit, que sovint se’m queixa. Veiem que voldrà avui. 

- Ja em sap greu molestar. Però fa molts dies que espero que dediqui quatre paraules al terrible drama dels palestins esclafats pels jueus al camp de concentració de Gaza. Però no hi ha res a fer. Està tan espantat com la majoria dels que escriuen als diaris. Espantat, comprat o les dues coses...

Perdoni, però s’equivoca. Vostè no s’ha adonat que els meus papers van a l’edició de Girona? Sí? Se n’ha adonat? Llavors, de què es queixa? Podia haver parlat del problema palestí els dies, ja fa mesos, que l’estàtua del general Àlvarez de Castro de la plaça de Sant Agustí aferrava amb la ma la bandera palestina. 

- Però no ho va fer. Cert. I vostè no es va queixar. De manera que estem en paus. 
- És que no veu com l’exèrcit està arrasant sistemàticament tot el territori de la franja? No s’assabenta de com fan córrer la població sota els bombardejos d’una banda a l’altra sense parar? No sap que fa dos mesos que no deixen entrar ni aigua, ni aliments, ni medecines? Què esperen, que dos milions de persones morin entre la runa, de gana, de malalties...? Que fugin i deixin terreny lliure per fer créixer l’estat israelita?

Sí, té tota la raó. Però he de ser jo, des d’aquest raconet del diari, qui ha de denunciar els criminals que han organitzat aquesta desesperada caça d’homes, dones, nens palestins? Em penso que no.

- I doncs qui ho farà?

De moment tenim el president Netanyahu acusat de crims contra la Humanitat. No sé servirà de gaire res, però ja és alguna cosa. L’estat Jueu vol créixer. A cada guerra creix. Els europeus i els americans s’ho miren i callen. L’estat jueu els és útil. De manera que vostè i jo podem dir el que pensem. Podem cridar. Podem manifestar-nos. I serà el que convingui al capital.

En pot estar ben segur.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

17 de maig del 2025

La història menuda (Narcís Comadira/ diari Ara)

 Hi ha la gran història, la que surt als llibres, la que configura la vida comuna. Ara, aquests dies, amb la mort del papa Francesc, el conclave i l’elecció de Lleó XIV n’hem viscut una pàgina important. Però no és pas d’aquesta història de què vull parlar. Ja n’han parlat a bastament diaris, ràdios i televisions, això que en diuen els mitjans de comunicació. No, vull parlar d’una mena d’història que per mi és tan interessant o més que no pas l’altra. M’agrada dir-ne la història menuda, aquella que enriqueix considerablement la gran, que ens parla de la vida dels homes, més que no pas dels fets. I si ens parla dels fets ho fa per afegir-hi matisos humans, per salvar llocs i costums, per acostar-nos la vida de cada dia. 

L’altre dia vaig rebre un llibre d’un amic, dedicat, el vaig fullejar com faig sempre amb un llibre nou, per fer-me’n càrrec. Vaig llegir la introducció i no el vaig poder deixar. El llibre es titula El meu paradís d’Adri i és del periodista Pius Pujades, a qui conec de tota la vida, com se sol dir. És un llibre preciós. L’autor no hi vol fer literatura, simplement vol explicar-nos què recorda del temps que va viure a Adri quan era molt petit. I ho fa. La memòria és la seva font principal, però per això no ha deixat d’informar-se, ha parlat amb gent de la seva edat, si és que encara són vius, ha parlat amb els fills o nets de la gent que ell recorda.  

L’autorés fill de Consol Lladó, que va ser mestra d’Adri ja abans de la Guerra Civil Espanyola. Després hi va tornar, en la postguerra primera, quan en Pius era molt petit. Quan tenia cinc anys. I hi va passar poc més d’un any. El seu pare havia mort al front… 

Al llibre hi tenen un pes important els records. De fet, és un llibre de records. Però també està ple de preguntes, de coses que l’autor no recorda i se les pregunta. Però és igual. El teixit dels records és fet com d’una mena de boira, que a vegades és espessa i a vegades s’esclarissa, es fa filagarses que s’han de cosir per fer un relat consistent. Això l’autor no ho amaga mai i aquesta és una de les seves gràcies. 

El llibre està estructurat amb capítols, més o menys llargs. La majoria són curts. I estan encapçalats per un títol que ens en dona la clau temàtica. Així: "Els cavalls i la fúria", "El camp de blat", "Rocacorba, ermita i castell", "La fanga i l’escopeta", "Dissabtes a l’hostal", "Els masos d’Adri", "Festa major", etc. Són, com es pot veure, temes diversos –i n’hi ha molts més que no cito per no fer-me pesat– que van configurant el relat d’una memòria i d’una vida. Pius Pujades sap sortir d’ell mateix per parlar dels altres i així, per exemple, ens parla dels cavalls que duien a la ferreria, ens parla de com es ferraven, de com el ferrer configurava la ferradura, de la fornal i de l’enclusa, dels cops de mall sobre el ferro roent, de l’olor de la peülla de la bèstia socarrimada. Tot un món que ha desaparegut. Suposo que la ferreria el devia fascinar, com em fascinava a mi quan, de camí cap al col·legi, passava per davant d’un ferrer que hi havia al carrer Migdia. M’hi aturava i m’hi podia passar una bona estona. Aquella olor de socarrim, si es pogués reproduir, ara mateix ho faria. El món de l’hostal d’Adri també fascinava aquell nen de cinc anys. Els homes, pagesos i carboners jugant a cartes; ara l’olor és una altra, ja no de socarrim, sinó una olor de tabac, ideales i picadura, de vi, i sobretot dels rostits i sofregits que es feien a la cuina per als platillos, que a l’hostal també s'hi menjava. Menjar, beure i jugar a cartes. Aquesta era la funció dels hostals. “A què es jugava en aquells anys als hostals de pagès? Només puc parlar pel que he vist molts anys més tard. Abans que es fes popular la botifarra, el joc que es feia era el truc, que es pot jugar de dos, de quatre o de sis. Això quan no es jugava més que la consumició. Els que anaven amb ganes de jugar diners, solien jugar a la manilla. Probablement el canari era el joc en el qual es movien més diners. Molt més tard he vist jugar al set i mig, però no sabria dir si ja tenia un cert predicament”.

Hi ha dos capítols que m’han interessat especialment: el que fa referència als jocs, no els de l’hostal, sinó els de la mainada, i el que fa referència als renecs. L’autor no sap si els jocs de què parla els va aprendre a Adri o més tard. I amb els renecs li passa igual. Ja ho he dit, la memòria és esfilagardissa i li agrada fer barreges. Però sigui com sigui, el llibre de Pius Pujades sap construir tot un món, acabat, ja mort per sempre.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

12 de maig del 2025

Els meus lectors reben i comenten el llibre d'Adri

El llibre El meu paradís d'Adri, d'editorial Gavarres, ha anat trobant els lectors per als que estava pensat.  Algun m'ha fet arribar la foto i d'altres un comentari.  N'he resumit els que m'han semblat més engrescadors. Espero que no els sàpiga greu. I, si us sembla oportú, podeu enviar-me comentaris o fotos per afegir-les aquí...



   
    
                                                        
   Nefertiti García
Clariana de Cardener (Solsonès)                                    Daniel Cañellas
                                                                        Vilallonga de la Calanca (Rosselló)                                    
 

Bona tarda Pius, sóc Neffertiti.
M'agradat moltíssim el llibre, es íntim, tendre, dolç, ara també és una miqueta meu, l' Adri dels teus records.
Gràcies per aquesta lectura tant emotiva.


Avui al tornar a casa he començat el teu llibre, degut a la marxa de la llum i al bon solet. L'he llegit tot!! M'ha agradat molt la descripció de com era la vida a Pagés en aquells temps!! Felicitats i enhorabona!!!😀😀👏👏👏

Josep Maria Soler  (Canet de Mar)


... ja l`he llegit. Està tan ben escrit que sembla que ho estic vivint...he disfrutat..et felicito la  facilitad que tens de comunicar els teus sentiments,  emocions etc...el restaurant can joan d'Adri es família dels amics teus. Seran els nets ? Quant he recordat la teva mare ! I també  els avis! Esteve  i la Carmeta!

Mari Oliveras  (Sant Miquel de Fluvià)                                                                                 

                                                                                                          

.....de fet, el vaig rebre ahir, i m’hi vaig enganxar. Potser perquè  les memòries m’agraden més que les ficcions, potser perquè de petit anava d’excursió a Canet d’Adri i em banyava a la gorga de La Torre, potser perquè la meva àvia paterna ((Domingueta Bosacoma) era de Montcal, potser perquè el senyor Heras coneixia el meu pare i les seves filles eren amigues de la meva mare, o conegudes, no ho sé, per tot això el llibre se m’ha fet molt pròxim i m’ho he passat molt bé llegint-lo… O sigui que gràcies! Aquesta història menuda i propera és molt necessària per a entendre la gran.

Narcís Comadira (Sant Feliu de Guíxols)


Una sorpresa!!
Quin regal tant bonic i Quin llibre tant Xulo.
L’acabo de començar i ja i he posat el punt a la página 19: Els Cavalls i la fùria. Per continuar aquest vespre.
El que he llegit fins ara m’ha fet reviure els meus anys a Bordils… a pagès, amb la familia i amb la Lluïsa la meva germana petita de la má, cada día,
al colegi de les Monges que teniem al mateix carrer.
Les mateixes coses, amb les mateixes paraules….!
Que què m’ha semblat!!?
Tot just l’he començat i ja
 estic emocionada…! I ja se que será aixis fins al final.!
Gràcies per les teves paraules.!!! Sempre tant amables i properes, com si estiguesis aquí, al meu costat.. 

Carme Hospital  (Platja d'Aro)


*******   

Presentacions

També cal que us digui que vam fer la presentació a Canet d'Adri el dissabte 26 d'abril. Vam omplir el nou espai social de l'ajuntament de Canet, a l'antic restaurant La Sala. Van intervenir, a més de l'alcalde,  Jaume Bosch, Maria Engràcia Roca i l'editor Àngel Madrià. 
Per dissabte 24 de maig, farem la presentació a Girona, a la llibreria  22, amb Joan Bosch de primer espasa.
Entre les dues presentacions vam tenir el Sant  Jordi a Girona. Bones vendes a la para de l'editorial. 



 A dalt, la sala del Centre Cívic de Canet d'Adri, en un moment de la presentació.

A baix autors de Les Gavarres mostrem els llibres recents.



Continua llegint »

5 de maig del 2025

Arbres i gossos al Turó

Jo sempre n’he dit el turó, el Turó. Forma part del paisatge de la meva infància. S’alça al final de carrer de casa, ara passeig, a tocar de la pujada de les Pedreres. Què deu fer? Cinc metres d’altura? Potser quatre? En aquells anys i fins molt tard, quan van retirar l’hospital militar del vell convent de la Mercè, aquell turó només tenia una vessant de cara al carrer. L’altra cantó, a la vora de la muralla, era el pati de l’hospital. A la carena del meu turó, els soldats hi havien construït un mur de rajols, per limitar el seu pati de l’espai públic. En aquell mur hi va figurar fins molts anys després de la guerra un text negre sobre blanc “Moriran los asesinos de Calvo Sotelo. Venganza.” No crec que s’esborrés mai. Quan aquell espai a ser públic, el mur i el seu missatge van desaparèixer. La pineda que ombrejava la falda militar del turó va passar a ser un bosc públic.

Ara els veïns del barri estan dividits. L’ajuntament ha aprovat un pla de re naturalització del parc. Hi vol fer camins que permetin l’accés al turó de cadires de rodes, canviar els pins per un arbrat més de casa, assegurar el desguàs de tot l’espai per evitar xaragalls...  Si tot va bé, demà es trobaran els tècnics municipals amb els veïns disconformes i potser s’entendran. Hi ha un pressupost sucós d’Europa que no s’hauria de perdre. De fet, tots demanen el mateix: respecte per la natura del lloc, millors condicions pels passejants, evitar el perill de la caiguda d’arbres malalts,  assegurar un bon espai per la fauna...

Penso que es posaran d’acord. L’associació de veïns ha treballat per la concòrdia. Serà  fàcil si queda clara la finalitat última de l’actuació. Potser no cal moure tanta terra, potser no caldrà pavimentar tants corriols, potser no serà necessari tallar setanta arbres adults...

Ho dic clar, si fico cullerada en el tema és pels arbres. Tenim massa tendència a tallar arbres sense recordar que créixer és cosa de molta anys. Setanta arbres coll a terra em fan molta angúnia. Més que les cagarades de gos que alguns impresentables deixen allà. Entesos? Potser caldria dedicar uns diners a cuidar els pins malalts, a podar el que agafen formes perilloses, a regar-los. I pagar algú que vigili els amos dels gossos. N’hi ha de correctes, però hauríem d’escarmentar els que no ens respecten i ens deixen la merda dels seus cadells.

 Torna a l'inici 

Continua llegint »