30 de desembre del 2024

Vida nova per any nou. O no.

Sabeu què us dic?  Som a la cua de l’any. Avui s’acaba el que porta el número 2024.  Però no cal amoïnar-se: demà en tindrem un altre, el 2025, tan igual a aquest que  semblarà mentida. Entremig, amb campanades o sense, un bon sopar; una mica d’alegria embotellada; quatre salts, si les cames ho permeten; el rosari de bons propòsits, tan sabuts i tan oblidats; el raïm a dotzenes mal comptades; un mostrari de torrons i neules del tió o de la panera... I esperar que demà ens podrem felicitar amb un Bon Any Nou, així, tot en majúscules. Caldrà fer gana per afrontar un altre dinar familiar que, ves a saber, potser ens sorprengui...

Jo, no us penséssiu, soc de celebrar les coses. Amb certa moderació, però sí. És bo que entre tots hàgim sabut inventar festes de tota mena al llarg de l’any, amb tantes excuses com ha calgut, per anar trobant vàlvules de seguretat que ens alliberin de les angoixes de l’anar fent habitual. I sí, ja ho sé, hi ha força gent que ho passa malament tan si es festa com si no n’és. Voldria pensar que cada cop són menys. I quedar tranquil de consciència amb el poc que dec haver fet per anivellar un xic la gran balança mundial dels equilibris socials. Què hi farem!

Fa pocs anys vaig sentir com el professor Sala Martín explicava que estàvem guanyant a poc a poc la batalla contra els quatre genets de l’apocalipsi. Milions de persones sortien de la fam, hi havia poques guerres, teníem més mitjans per combatre les malalties i les passes i estàvem allargant l’esperança de vida dels humans. Vaig pensar que estava ben vist i ben explicat. Però, perdoneu, des d’aquell dia alguns d’aquests assots han revifat. Més guerres, més fugitius de la gana, noves malalties, més morts inútils...

Què coi està passant? Entenc que surti un nou virus i ens repti. És inevitable. Però les guerres? Els que lluiten potser són capaços de trobar una lògica en la seva actuació. Però i els que els donen suport? I els que venen les armes? Els que paguen voluntaris? Els que podrien aturar els conflictes, què pensen? Què fan?

Deixem-ho per un altre dia. Avui, aquesta nit, bona festa d’entrada al millor any de la vostra vida. Ho desitjo de cor.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

Banc dels aliments

La fotografia que adjunto va ser pujada a facebook fa una colla de dies.

Hi va durar menys que el pastís de la porta del col·legi. Minuts. Algú, aplicant criteris segurament ben raonables, la va treure. La devia considerar ofensiva. Per la noia? 

No ho acabo d'entendre. Mireu la foto. Mireu el comentari que duia al peu. A qui podia ofendre?



Noia de Girona a l'autobús duent paquets de menjar al banc dels aliments abans de Nadal.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

19 de desembre del 2024

El fanalet (conte de nadal)

La ciutat de Mariúpol, un històric centre de vida i activitat, s’havia convertit en una ombra d'ella mateixa. El que havien sigut cases plenes de rialles, converses a la vora del foc, nens corrent pels carrers, eren ara edificis desfets, parets esberlades i finestres que semblaven buides de tota esperança. El vent s’enfilava pels esvorancs deixats per les bombes, xiulant com si una ànima en pena que rondés aquell paisatge desolador. Feia temps que la vida de la ciutat s’havia esvaït sota el fum i la runa.

L’Andriy, un nen d’onze anys, caminava per aquells carrers, com una ombra més entre tantes. Feia temps que els seus ulls havien perdut l’espurna pròpia de la infantesa, substituïda per la freda realitat de la guerra. La innocència l’havia abandonat sense avís, deixant-li només la càrrega de la responsabilitat i el silenci. Ara caminava amb pas ferm, però sense una direcció clara, evitant els cràters de bombes i els edificis mig enderrocats que un dia havien format part del seu món. A cada pas, els records es confonien amb la crua realitat, i de tant en tant es preguntava si tot plegat no era un malson del qual s’acabaria despertant. Però la freda punxada de la neu sota les botes li confirmava que, per desgràcia, tot allò era molt real.

A casa, la seva mare, amb les galtes enfonsades i una mirada que semblava buida de tot menys de dolor, observava l’horitzó des de la finestra. Feia setmanes que plorava en silenci, com si les llàgrimes fossin l’únic rastre d’ànima que li quedava. Cada cop que es girava cap a l’Andriy o cap al seu germà petit, en Dmytro, semblava que una part del seu cor es trencava una mica més. El pare dels nens havia marxat mesos enrere, deixant la promesa d’un retorn que cada dia semblava més una cruel broma. I la mare, com tants d’altres, s’havia resignat a l’espera interminable.

En Dmytro, de set anys, era qui més havia canviat des de l’explosió que va ensorrar la casa del costat. Des d’aleshores, es refugiava sota les mantes, immòbil com una pedra, sense parlar ni menjar gairebé res. El seu únic murmuri repetit, com un mantra, era el nom d’un objecte que havia sobreviscut a la destrucció: el fanalet.

Per a ell, aquell fanalet era molt més que un objecte. Cada Nadal, la seva àvia, que ja no era amb ells, el penjava a la finestra de casa seva. Aquella petita llum, que semblava desafiar les llargues nits d’hivern, era un símbol d’hospitalitat. “Aquest fanalet guia els nostres àngels cap a casa”, solia dir l’àvia amb un somriure tendre, com si tot estigués sempre sota control. Ara, amb la seva casa destruïda i la guerra cobrint-ho tot com un núvol tòxic, aquell fanalet era l’última espurna d’esperança per a en Dmytro.

L’Andriy, conscient que el seu germà es tancava cada cop més en el seu propi món de silencis, va decidir que calia fer alguna cosa. Algú li havia dit que el fanalet encara penjava a la finestra de la casa de l’àvia, miraculosament intacte. Si el recuperava, potser en Dmytro retrobaria un bri d’aquella felicitat perduda. Però la casa de l’àvia estava a l’altre extrem de la ciutat, en una zona ara deserta, plena de trampes i perills. Els soldats patrullaven contínuament, i les mines estaven enterrades sota la neu, esperant pacients qualsevol pas en fals, com si la guerra mateixa tingués ganes de continuar jugant la seva  tragèdia  inacabable.

Una nit, mentre la mare finalment es deixava vèncer pel son inquiet, l’Andriy va prendre la seva decisió. Sense fer soroll, es va posar l’abric, aquell que ja no escalfava gaire, i va sortir al carrer amb un únic objectiu: recuperar el fanalet. El fred li colpejava la cara com un puny, i la neu cruixia sota les seves botes gastades. Les bombes havien deixat cràters profunds als carrers, i les restes dels edificis caiguts s’alçaven com gegants derrotats. La ciutat, que un cop havia estat viva, semblava ara un monstre moribund, respirant amb dificultat.

Després del que li semblaren hores de caminar, va arribar al barri de  l’àvia. El seu cor li bategava a un ritme frenètic quan va veure la façana mig derruïda de la casa. Els records dels dies feliços el van envair: nits de rialles, històries de temps antics, l’olor de menjar casolà. Ara, només quedaven runes. Però allà, enmig del no-res, el fanalet seguia penjant de la finestra, amb una llum feble però present, com si es negués a ser derrotat, igual que l’àvia. La seva mirada intentà reconèixer  aquell lloc tan familiar, tan seu. Però ja res no era igual. Una pàtina negra de brutícia i de fum ho emmascarava tot. Allà on volia veure-hi el record de les alegries infantils ja només hi trobava  ruina i desolació.

  Sense pensar-ho gaire, l’Andriy va córrer cap a la finestra i va agafar el fanal amb  mans tremoloses. Era lleuger, però pesava com si carregués tots els records del món. Quan la calidesa de la flama li va omplir les mans, va sentir una estranya barreja d’alleujament i tristesa. Allò era molt més que un fanal, era un fragment del passat, una part de la seva àvia que havia sobreviscut a la destrucció. Però just quan es girava per marxar, va sentir un soroll conegut. Uns passos. Soldats.

No podia perdre ni un segon. Va apagar la flama i es va amagar darrere d’un munt de runes. El cor li bategava tan fort que temia que els soldats el sentirien. Eren russos? Eren ucraïnesos? Tant li feia, perquè sabia una cosa: soldats i compassió no anaven de la mà en aquells temps. Va contenir la respiració, pregant que els passos passessin de llarg.  El temps es va allargassar  com si vulgués aturar-se darrera aquell munt de runa coronat per la neu bruta de tants dies.  Quan finalment es van allunyar, va deixar anar un sospir profund, com si hagués estat aguantant l’aire durant hores.

Amb les mans encara tremoloses i prement el fanalet calent contra el pit, va començar el camí de tornada. La foscor al seu voltant era tan espessa com els seus pensaments, però no es va aturar. Tenia el fanalet, i això era l’única cosa que importava. Ara aquella foscor ja se li feia menys feixuga. Tornava a casa,  segur de conèixer el camí. Ja no es podia perdre. Sabia que no es podia perdre després de tanta estona de patiment. Atent als sorolls, no fos cas que hi hagués alguna altra patrulla; els ulls ben oberts per imaginar més que veure  els munts de runa i de neu que feien més difícil el camí mig conegut, entre les siluetes  esquemàtiques dels edificis esclafats.  Va caure un parell de vegades, però sense fer-se mal.  No va sentir ni una rascada tot i tenir molta cura de no deixar caure el trofeu de la seva escapada aventurada.

Quan finalment va arribar a casa, el fred li havia calat fins als ossos, però no va parar fins a l’habitació d’en Dmytro. La mare encara dormia. El petit estava estirat, amb els ulls oberts, però sense cap mena d’expressió. Silenciosament, l’Andriy va encendre el fanalet, i la petita flama vacilant va començar a brillar, il·luminant l’habitació amb una calidesa gairebé màgica.

—Mira, Dmytro —va xiuxiuejar, amb la veu trencada—. He tornat amb el fanalet de l’àvia.

Els ulls del seu germà es van il·luminar, i per primera vegada en molt de temps, els seus llavis van dibuixar un somriure. Potser la guerra encara rugia fora de les parets d’aquella casa, però a dins, amb aquell petit fanal, l’esperança havia decidit quedar-se.

                            *     *     *


       Deixem aquí els dos germans. És Nadal.  Ja tindran temps de saber que la mica d’esperança que il·lumina els seus ulls té, molt probablement, els dies comptats.

A fora torna a nevar ja fa estona. Les sirenes d’alarma sonen fort, però a Mariúpol ja ningú no en fa cas.

 

.    Torna a l'inici 

Continua llegint »

17 de desembre del 2024

El caganer del pessebre

 

El caganer del pessebre. Aquests dies la figureta del caganer torna a estar a les converses. Que si es una tradició tan respectable com les altres; que si és una falta de respecte a una manifestació cristiana; que si fa més realista l’escena representada, amb el pescador, la bugadera, el capellà amb paraigua, el pastor ...i el caganer.  També surt allò de si els catalans tenim una dèria escatològica, sumant al caganer la festa de fer cagar el tió, els macagumtot que eren tan habituals (amb tantes les variants!) a les converses; i aquella dita tan sabuda i contundent que assegura que «caga el rei i caga el papa i de cagar ningú s’escapa».

Però tot això de l’escatologia catalana també s’hauria de discutir. A veure, els nens, què diuen? Tinc ganes de cagar? No. Només tinc caca. És a dir, esquiven la paraula i només la insinuen ca... ca...

De la mateixa manera quan han d’orinar no diuen tinc pixera. Es limiten a tinc pipí. Ho enteneu? De caguera caca, de pixera pipí. Pi...pi... Curiosament els castellans fan el mateix joc lingüístic. També tenen o fan caca i pipí. Bé però, penso jo, caca castellà pot també ser un començament de cagar, però pipí, de què seria el començament? De mear, no. Llavors, puc creure que ens han copiat la forma discreta de referir-se a les excrecions? Ells que se les donen de tan fins, copiant les formes verbals dels escatològics catalans? Ves a saber. De més verdes en maduren.

Ja que hem arribat aquí, perdoneu, però segurament és el moment de pensar. Quan els castellans arriben a l’orgasme (masculí) diuen que «se corren». Una paraula a la que no li veig cap sentit. Però si ho mireu bé, els catalans, en aquestes circumstàncies s’escorren. Què vol dir escórrer? Treure fins a la darrera gota de líquit d’una esponja, o d’un peça de roba molla... Aquí té un sentit clar. És possible i probable que els castellans hagin mal copiat la paraula,mantenint-li el sentit. Res a dir. Sí que em queixo dels catalans que mal, copiant la paraula castellana per desconeixement de la original catalana també diuen que «es corren». He anat massa lluny? Mecagum l’olla.

    Torna a l'inici 

 

Continua llegint »

3 de desembre del 2024

No em faré pas ric

 Es veu ben clar que no em vull fer ric. I mira que m’ho posen fàcil. “Cada ciudadano que compre solo 1 acción de Repsol tiene gantizado recibir 4200 al mes hasta finales  de 2024.- Importe mínimo de compra -250 euros”. I ja ho veieu, jo aquí badant. Ja som a finals de 2024 i ni una acció no he comprat!  Sí, em direu, però és que no saben contar. Una acció de Repsol costa si fa no fa entre 11 i 12 euros. Amb una acció no fas els 250...

Teniu raó. Anem per un altre. “Invirtiendo 250 euros en la nueva plataforma  financiera cada ciudadano español  recibirá una renta mensual estable de 25.000 euros” Ara no em podeu dir que hi ha trampa. Potser no queda prou clar si només rebran la renda mensual els que inverteixin o si tots els ciutadans hi tindrem dret només que un hagi fet el gest de 250 €.  De tota manera, feu números. Ni el miracle dels pans i els peixos. I jo altre vegada badant.

Anem per un tercer. “Nuevo proyecto. Deja tus ahorros crecerá. Invertir 250 €. 1 dia - 750 €.  1 mes – 1850. 2 meses -2200. 4 meses – 4780. Capacitaciòn adaptada a cada individuo”. Més clar....

I encara  un altre. Ens proposen invertir en energia neta. Cal ser ecologista fins i tot a l’hora de fer diners a cabassos. “¿Quiere libertad  financiera? Comprando una acción de Iberdrola  cada español recibirá una renta fija mensual de 1399 euros”.  I aquesta oportunitat no s’acaba pas a final d’any. És per sempre.  A veure, perdoneu. Quan val avui una acció d’Iberdrola? Ho miro. Si no vaig errat, costa 16’50 €. I només n’hauria de comprar una. I jo, com sempre, dormint a la palla.

Què em dieu? Que també heu badat i no us heu fet rics? O no us refieu de firaires que ofereixen duros a quatre pessetes?  Què, a quatre pessetes, a ral! Perquè, valguem déu! Si ho publiquen una i altra vegada a les xarxes socials pagant els anuncis, deu ser perquè alguns ciutadans deuen picar. Per bona fe? Per ignorància supina?  Vosaltres no piqueu tampoc?  És que realment no esteu disposats a fer-vos rics  miraculosament amb alguna de les propostes magnifiques que us envien al telèfon?

Serà això o potser és que només me les envien a mi.  Dec estar apuntat en alguna llista privilegiada de babaus.

   Torna a l'inici 

 

 

Continua llegint »

17 de novembre del 2024

El cercle viciós de la droga

Sorpresa? De veritat que no. Es podia esperar. Tres agents dels Mossos d'Esquadra han estat condemnats per tràfic de drogues a Santa Coloma de Farners. Aquesta notícia posa de manifest una realitat incòmoda. No sempre els encarregats de vetllar per la legalitat poden resistir el poder del diner fàcil.  Però l’actuació dels mossos no és un fet aïllat. Només uns mesos abans, una altra notícia sacsejava les consciències: amb motiu de la captura d’un contenidor ple de cocaïna, un alt càrrec de la Policia Nacional de Madrid, Oscar Sánchez, va ser enxampat amb més de 20 milions d'euros amagats darrera d’un fals envà casa seva. Aquesta suma desorbitada de diners il·lustra la magnitud de la corrupció institucionalitzada que es genera de la mateixa dinàmica de tràfic de drogues que la policia busca combatre.

En un context així, la teoria de l'economista i pensador sociopolític Antonio Escohotado sobre la prohibició de les drogues adquireix una rellevància especial. Segons Antonio Escohotado, la guerra contra les drogues no només fracassa en el seu objectiu de reduir-ne el consum, sinó que alimenta un sistema econòmic i criminal en el qual les institucions que haurien de vetllar pel bé comú acaben involucrades en activitats il·lícites. Els exemples esmentats ara mateix són només dues peces d'un engranatge més gran, un cercle viciós que és difícil de trencar. Al seu llibre “Història de les drogues (1.989), Escohotado compara la lluita contra la droga amb la caça de bruixes medieval: com més esforç s’hi dedicava, més creixia el problema. Quan es va deixar de perseguir bruixes, van anar desapareixent. En els dos casos s’entén que el que impera és la raó econòmica. Era un bon negoci denunciar i capturar bruixes i és un gran negoci “lluitar” contra en tràfic de drogues.

Als mossos de Santa Coloma se’ls ha condemnat a deu anys de presó. Entesos. Quants anys tocarien al cap dels serveis contra el blanqueig de diners, Oscar Sánchez? Ja ho sentirem a dir. O no. Perquè, ¿estava realment sol en el negoci? El seu silenci de cap de turc (si és que ho és) li pot estalviar alguna responsabilitat? És massa aviat per  dir-ho. Sigui el que sigui, no es resoldrà pas el problema dela droga.

   Torna a l'inici 

Continua llegint »

6 de novembre del 2024

Riuades i torrentades

Des de Girona, veure les imatges de l’aigua desbocada, salvatge, incontrolable arrasant cases i carrers, arrossegant mobles, vehicles, vides, esperances, obliga a recordar amb nitidesa que nosaltres també hi som, que l’amenaça de les gotes fredes, les dana (depressió aïllada a nivells alts) que diuen ara, la tenim a sobre periòdicament, com una espasa de Damocles des de sempre. Bé, des que en tenim memòria escrita.

Que quina va ser la primera inundació a la ciutat de Girona? Ves a saber. L’any 1193 en tenim una de ben documentada. Això deu voler dir que fa 800 anys la ciutat ja havia gosat superar els límits de la Gerunda romana, s’havia escapat de la protección de la falda costaruda que acull l’entramat viari de la vella Girona i creixia, orgullosa i agosarada pel pla còmode de la llera seca de l’Onyar. Des d’aquell momento, Javier de Chia  va comptar 150 inundacions. Per tranquilitzar la parroquia es van anar fent petites obres de contenció, que l’aigua es va encarregar de desmuntar. Fins que algú va entendre que el problema gironí era que el Ter, quan baixava botit, no engolia   l’Onyar, el Güell, el Galligans, la Maçana… Van veure això tant evident i s’adonaren del negoci que seria retenir l’aigua a Sau i Susqueda per vendre-la a Barcelona i per eletricitat. Oli en un llum.

 Està vist que si no hi ha negoci no es troben solucions. València ciutat va entendre que desviar el Túria cap al sud permetia ampliar el negoci urbanístic a l’engrós. Però i els altres? Paciència. Sempre poden adaptar al nom dels seus rius, rierols, torrrents i barrancs la famosa jaculatòria de 1843:

Por los que la furia del Galligans fiero sepultó con su furor, misericordia, señor.

No, no fa cap gràcia. I tots els afectats i les seves famílies, tenen el meu condol. El problema será, com sempre, que l’aigua tria els seus camins i és tossuda i insensible. En cavi, els que adninistren i gesstionen com afrontar la desgracia, els escollim nosaltres. Els haríem d’exigir plans que anessin més enllà més enllà dels quatre anys d’un mandat. O ho tenim pelut.

   Torna a l'inici 

 

Continua llegint »

23 d’octubre del 2024

L’espectacle de la ciència televisiva

Quin desori!! Es tornen bojos.. Què s’hensat aquests de TVE, que ho poden dir tot? Sense mirar prim? A una hora tan vistent? Aquest Regis Francisco López que ha dirigit el documental, qui és? D’on ha sortit? I mira que es veia venir. Quan es potinegen coses importants no en pot sortir res de bo. I aquest  doctor José Antonio Lorente, catedràtic de Medicina Legal y Forense de la Universitat  de Granada, perquè s’embolica d’aquesta manera?  Déu meu, on anirem a parar? Ara resulta que poden sortir a la televisió pública espanyola i proclamar que, ben mirat, el descobridor d’Amèrica era jueu i de València. Sí home. I què més?

I s’ha de reconèixer que el programa estava ben treballat, fent-nos patir, deixant que coneguéssim els defensors de les diferents teories: que si era de Galicia, que si de Castella, que si de Portugal, que si de... I després els deien que no, que l’ADN no coincidia.  Perquè, si no ho  vareu veure, tot anava de l’ADN. Resulta que primer van assegurar-se que les restes d’en Colom enterrades a Sevilla eren seves. Ho van confirmar comparant-les amb les del seu fill. I sí, el descobridor és a Sevilla, en molt mal estat, però hi és.

Llavors el doctor  Lorente va pensar: “I si ho aprofito per mirar d’on era aquest gran home”. I va anar comparant adeenes.  No era de Portugal, ni de Galicia, ni de Castella, ni mallorquí, ni basc-navarrés... D’on seria doncs? Només els quedava una teoria; la de l’arquitecte Francesc Albadaner. I que diu aquest home? Doncs que en Colom podria ser un jueu de València. Doncs, apa, jueu de València.

 Van mirar l’ADN?  No. Van revisar la teoria catalana d’en Vilbeny?. No. Van acarar l’ADN de l’almirall amb el dels milers de Coloms de Catalunya, València i Mallorca que havien recollit? No.  Decideixen això: jueu valencià. Per eliminació.

La impressió que va fer és que després de 25 anys d’investigacions, no tenien un resultat satisfactori. Però havien d’adinerar la feina. Es va fer un documental-espectacle amb el que tenien. No van publicar res a les revistes científiques, que potser haurien exigit més.  Ja en tenien prou: en Colom no era ben bé genovès i no era ben bé català (que és el que temien). I a TVE, sense manies.

 

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

8 d’octubre del 2024

Bolets de tardor

    Som terra de bolets. Ens agrada menjar-ne, i no és cap secret que formen part del nostre paisatge gastronòmic. Fins i tot jo, que mai m'he considerat boletaire, seria capaç de reconèixer-ne uns quants: rovellons, pinetells, múrgules, cama-secs, rossinyols, ceps (que a Girona, anomenem surenys), ous de reig, camagrocs, llenegues, fredolics, trompetes de la mort... i potser algun més. Del famós esclata-sangs només en sé el nom, però ara m'ha entrat la curiositat.
    Aquest dissabte passat vaig comprar bolets al mercat. No crec que fossin de la vora de Girona, perquè es venien en una parada especialitzada, no a les parades de les pageses de sempre. Alguns venien de Berga i els altres... qui sap d'on. Als boscos de Sòria es cullen molts rovellons que després ens arriben a bon preu, o potser no tan bon preu. També n'importen de Romania i d’altres racons del món. Però és clar, els més preuats són els de casa nostra, diuen que els dels Àngels o de les Gavarres. Cada caçador de bolets té els seus racons secrets, aquelles clapes màgiques que es guarden en privat d’un any per l'altre. Aquests sí que són els bons: del bosc al plat.
    No sé si els bascos són molt amants dels bolets, però sovint miro la cuina de l'Arguiñano, i com altres cuiners espanyols, quan parla de bolets, es limita als bolets de cultiu, ja siguin locals o japonesos. Alguna vegada, per influència francesa, menciona els ceps, i en diu "boletus", a partir del llatí (Boletus edulis). I jo em pregunto: si els castellans tenen noms per als bolets, per què no els fan servir? I si no en tenen, per què no utilitzen els noms catalans? Aquí, per exemple, no tenim cap problema en dir gaspatxo al gazpacho andalús, i porro salda a la porrosalda. De fet, del pil-pil també n'hi diem pil-pil, sense fer cap drama.
    La temporada boletaire aquí encara es fa esperar. Si teniu pressa per menjar-ne, haureu de fer com jo: comprar els que arriben, vinguin d'on vinguin. Hi ha qui, com el meu amic Salvador Sunyer, observa amb detall les pageses del mercat per descobrir d'on arriben els primers bolets de la rodalia. Amb aquesta informació privilegiada i l’experiència de molts anys, anar a caçar bolets deu ser una afició tan saludable com deliciosa.

Continua llegint »

26 de setembre del 2024

Quan és l’hora, és l’hora

 


Ara és l’hora, espanyols. Esmoleu ben bé les eines. Cada contesa electoral ho deixa més clar: el predomini independentista català s’ha acabat. No podeu esperar que es revifi. Cal ser llestos com els anglesos, que van convocar el referèndum escocès quan sabien que el tenien guanyat. Doncs, això. Si a Catalunya els vots reals i les enquestes marquen una clara tendència al desànim, a la desmobilització, al conformisme, és el moment. Quatre calerons més als pressupostos de la comunitat autònoma – ep!, només cal que els prometeu, que prometre no fa pobre – sempre ajuden una mica. Potser una inesperada bona cara del rei, que bé s’ha de guanyar el sou, i , apa, tots a votar.

Encara se m’acut que la pregunta cal que sigui clara, però enganyosa. A darrera hora la gent surt de casa cap als col·legi electorals una mica eufòrica. Avui pot opinar i l’escolten. Avui el seu vot val el mateix que el del director de l’empresa on treballa, igual que el de l’amo del Madrid, Santiago Bernabéu, tant com el de qualsevol ministre... Per tot això, per aquesta eufòria, té una tendència a votar que sí. Per tant, se li ha de demanar el sí. No li pregunteu si vol ser independent; si es vol estalviar els més de 16.000.000.000 d’euros cada any, tirant curt, alguns dels quals surten de la seva butxaca; si vol intentar tenir una administració menys corrupta, més eficient i clara.

La pregunta ha de ser positiva, il·lusionant, engrescadora. Vols ajudar a crear un estat espanyol més just, més democràtic, més igualitari, més... En fi, pregunteu-li senzillament si vol ser de l’Espanya que va guanyar  el mundial de futbol. Teniu el sí assegurat. Haureu quedat bé amb els independentistes i amb els unionistes, amb Europa, amb els convenis internacionals. Amb tothom. Sense cap cost. La dona borratxa i el vi al bot, com diu la dita. Ara és la vostra hora, espanyols. A segar, que el blat és madur.

- Ep, perdoni. I si els passa com als anglesos en el referèndum del Brèxit, que esperaven un no i els va sortir un si?

- Ara val més callar. Per si sortís independència, tinc unes ampolles de cava a la nevera.  Si arriba el cas, faci com jo.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

9 de setembre del 2024

Ai, la pobra llengua!!

Quan jo vaig aprendre a parlar - ja fa dies - hi havia pa negre, sucre roig, pernil dolç... per dir les primeres coses que em venen al cap. Ara hem millorat molt i la misèria de la llarga postguerra s’ha oblidat. Del pa negre - ben car per cert - en diuen pa moreno. D’acord. Al sucre roig l’anomenen sucre moreno. Roig potser tenia connotacions polítiques indesitjables. Del pernil dolç cal dir-ne pernil cuit. Bé, és cert que no era pas realment dolç, però així es contraposava al pernil salat, el més habitual. En fi, ja ho veieu.

Això del pernil dolç encara és més sorprenent. Perquè llavors el contrari de salat no era pas dolç, sinó fat. I una mica fat, si que ho és el pernil dolç... Però potser les coses amb poca sal només eren fades a Girona i rodalia. Cap a la capital tiraven més cap a la dolcesa. No ve d’aquí.

Sentia no fa gaire, i més d’un cop, que algú deia al seu interlocutor: tu ets bona gent, o vostè és bona gent, o aquell és bona gent.  I es queden tan amples. Imagino que intenten dir que algú és una bona persona. Però una. Gent sempre es  refereix  a un grup indeterminat de persones. Hi ha poca gent, a la gent no li agrada, tanta gent no hi cabrà... Un de sol no és mai gent. Ni bona ni dolenta.

- És que ja se sap que les llengües evolucionen amb el temps...

D’acord. Però l’evolució que constato avui – i podria anar allargant la llista d’exemples  molta estona – son tots per imitació del castellà.

- I és dolent imitar una altra llengua?

De cap manera. Però és bo i fins i tot necessari imitar les coses que fan més bé. Vostè creu que l’expressivitat, la claredat, la concreció, milloren amb les imitacions que fem? Jo diria que no. Que ens empobrim. Quan en castellà van començar a confondre escoltar per sentir, ja patia. Ara ho diem nosaltres. Sovint em pregunten per telèfon: m’escolta? I jo els he de respondre: l’escolto amb  molta atenció, però el gairebé no el sento.

No he sabut mai si encara m’entenen. Em pensaria que no. Però ho deixo córrer. Potser només és un problema tecnològic. I això de la tecnologia sol anar més bé. Potser perquè parlen en anglès.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

27 d’agost del 2024

Conversa esfilagarsada

Arribo a la parada de l’autobús. Miro el plafó: falten cinc minuts pel meu viatge. Al banc hi seuen tres dones: dues que semblen del país i una musulmana jovenota. Hi ha una mica de lloc entre elles. Sec al costat de la dona envelada. Sembla que em mira una mica malament, com si no li fes cap gràcia seure al costat d’un home. El cas és que ben aviat s’aixeca i es para davant el plafó dels horaris. Tot correcte, per mi.

Mentre obro el telèfon per si hi hagués algun encàrrec de casa, passa un bus que no és el meu i gairebé tothom hi puja. Quan se’n va quedem dos homes a la parada. El meu company accidental em diu: “aquesta gent són així, tot ho volen de franc”.  Me’l miro un moment perquè no estava al cas i no sé del que em parla. Deu tenir uns cinquanta anys, potser seixanta, ben conservat. “Jo - em diu - ho he pagat sempre tot. I aquesta gent es pensa que tot és de franc”. Llavors, com que veu que no sé de què parla, m’explica que algú – suposo que parla de la noia mora – ha ensenyat un paper, que ves a saber d’on ha tret, i no volia pagar. “El xofer ho tenia clar: o pagava o no pujava”  I què ha fet?, pregunto. “Doncs no ha pujat”.

Potser, ves a saber, el problema no era dels diners del bitllet. Als autobusos no deixen pagar amb metàl·lic. Només amb targeta. I  si no duia targeta?

Mentre jo em feia els meus raonaments el meu company de parada continuava reivindicant. Que ell ho havia hagut de pagar tot, que abans  aquest era un país tranquil, ordenat, sense baralles al carrer i sense ganivetades. Creu que cada vegada les coses van més malament, que tot el que es va guanyar en l’etapa d’en Pujol era es perdrà. “I jo els havia votat sempre ...” Entenc que als socialistes. No em diu a qui vota ara. Ni m’ho sabria imaginar.

La veritat és que he perdut el fil. El meu interlocutor està saltant d’una cosa a l’altra, o jo no estic prou atent. Li demano disculpes perquè he vist que el meu autobús ja gira la cantonada. Val més que no badi. I consti que la conversa tenia el seu interès, però demanava l’atenció de tots dos, una mica de temps i, potser, una taula amb dos cafès fumejants. A veure si ens trobem un altre dia.  Al cafè, convido jo. Sóc, com ell, dels que sempre han pagat el beure. I el que calgui.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

18 d’agost del 2024

Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres" d'Irene Solà

"Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres" és una novel·la que s’endinsa en els plecs de l’ànima humana amb una profunditat i lirisme que poques veus contemporànies aconsegueixen. Aquesta obra ens presenta un teixit narratiu dens, on les històries dels personatges es despleguen com ecos en un paisatge oníric, però sempre arrelat a una realitat crua i despietada.
Solà demostra un domini inqüestionable del llenguatge, creant una atmosfera que fluctua entre el realisme màgic i l’intimisme més cru. La seva prosa és poètica, sovint ambivalent, capaç de traspassar la frontera entre el tangible i l'intangible. Els seus personatges, sovint a la deriva enmig de les seves pròpies ombres, esdevenen reflexos dels temors i desitjos més primitius que ens habiten. La manera com l'autora juga amb les veus narratives, passant d'una a l'altra amb una fluïdesa envejable, aporta una dimensió coral que enriqueix la trama, fent que la lectura sigui tan complexa com gratificant.

No obstant això, aquesta mateixa complexitat pot ser un desafiament per a alguns lectors. L'obra exigeix una lectura atenta i contemplativa, ja que Solà no facilita el camí a qui busca una narrativa lineal i senzilla. La seva prosa, rica en imatges i metàfores, pot semblar hermètica en alguns passatges, però també és el que dona a la novel·la la seva força i singularitat.

Un altre punt a destacar és la manera en què Solà aborda els temes de la memòria, la culpa i la redempció. Tot i la seva bellesa estilística, la novel·la no escapa d’una certa foscor temàtica, que es desplega com una ombra sobre les vides dels personatges. És en aquesta tensió constant entre la llum i la tenebra on l'obra troba el seu pols vital, i és aquí on el lector s'hi veu atrapat, incapaç de desviar la mirada.
En conclusió, "Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres" és una obra que demostra la maduresa literària d'Irene Solà. És un llibre que captivarà aquells que gaudeixen de la literatura que explora els límits de la condició humana, amb una escriptura rica i evocadora. Solà ens convida a mirar de cara les tenebres que ens envolten, amb la promesa que, malgrat tot, hi ha bellesa fins i tot en la foscor.

 

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

11 d’agost del 2024

Encara som aquí

Encara som aquí, va proclamar dijous el president Puigdemont a l’ombra de l’Arc de Triomf de Barcelona, a quatre passes del Parlament bloquejat, davant milers de seguidors enfervorits. He de creure que el viatge des de Bèlgica no havia començat amb aquest programa, i que calgué anar-lo adaptant a les circumstàncies canviants d’una més que probable negociació a moltes bandes amb la Generalitat i amb els mossos. Acceptarien les autoritats catalanes el seu criteri que, com a diputat electe, tenia el dret de ser al Parlament aquell dia sense posar en perill la seva llibertat? El defensaria la policia catalana dels intents del jutge  Llarena de dur-lo a la  garjola? Recordarien que ell havia treballat la llei d’amnistia que el jutge es negava a aplicar?

Pel que es va entendre, els mossos no podien fer el paper que Puigdemont els demanava i n’esperava. I no és pas que els mossos volguessin detenir al president. Segur que no. Ells, el que realment volien era que es quedés a Waterloo o a Perpinyà. Que comprengués que no podien desobeir les ordres del jutge. Per tant, organitzaren un gran aparell al voltant del Parlament prou ampli i prou aparent com per desanimar a tothom de l’intent declarat d’entrar-hi a l’hora de la investidura. No entraria. I seria detingut  si ho provava.

Però Puigdemont ja era a Barcelona. La primera part del programa havia sortit bé. S’havia saltat les línies de guàrdia civils i policies de l’Estat que controlaven totes les fronteres. Ells sí que el volien agafar!  I ara havia de recular cap a Bèlgica amb la cua entre cames, sense haver complert la seva promesa? Podia intentar entrar al parlament i deixar que l’agafessin. O podia fer el que va fer: plantar-se al petit escenari de l’Arc de Triomf, dirigir unes paraules als seguidors que l’esperen sota el sol de justícia i, si tot va bé, tornar cap a casa. Ha complert fins on ha sigut possible. I que els mossos queden malament? Sap greu, però mira, s’hi haguessin posat més bé.

-Vostè ho sap tot això? Ho sap de primera mà?

I ara, que es pensa? Jo no sé res. Sé el que sabem tots. Quan dissabte  escrivia aquest paper, encara no sabia si el president havia tornat a Waterloo o encara era a Barcelona. Ara, dimarts, tots sabem ja que ha tornat a la casa de l’exili.

  Torna a l'inici 

 

Continua llegint »