30 de juny del 2025

Els estrangers parlen castellà?

Quan feia els primers cursos de batxiller, entre els deu i els catorze anys, i començàvem a aprendre les primeres nocions de francès - i d’anglès després – em vaig preguntar un dia perquè els estrangers parlaven la seva llengua en castellà. Sí, jo entenia que parlaven el francès, l’anglès o el rus en castellà. Una bestiesa, direu. Però ho veia així. Després vaig entendre que no, que els estrangers no parlaven pas en castellà, que el que passava era que nosaltres estudiàvem els idiomes estrangers en castellà. Per exemple, llegíem La ville ou j’habite que traduíem per La ciutat donde vivo.  O bé, Chaque matin, nous cherchons des coquillages dans le sable que passàvem a Todas las mañanas buscamos conchas en la arena. Oi que s’entén?

A l’examen de francès de quart, davant mossèn Costa Negre, quan em demanà que traduís un text que havia llegit, ho vaig fer al català. El mossèn, el cognom del qual no era pas Negre (però li dèiem així), no va dir res. Em va aprovar i no en vam parlar més. Des d’aquell dia els estrangers ja no parlen en castellà els seus idiomes. Amb mi, si més no, ho fan en català.

Però això se m’ha espatllat. Resulta que, si vull utilitzat un aparell d’aquests tan intel·ligents que fan de traductor simultani oralment en més de trenta idiomes, m’exigeix que li  parli en castellà per entendre’m. Parla més de trenta llengües però les parla en castellà, o en anglès...

Penso que això no hauria de ser possible al segle de la intel·ligència artificial i  tota la pesca. Serà que no ho sé buscar?

Passo el problema al GPT. Em respon, al final de molts dubtes: La tecnologia existeix, però el català no és prioritat per a les grans corporacions. La solució arribarà si la comunitat pressiona i col·labora. Mentrestant, les alternatives requereixen paciència i enginy.

Bé, ja ho sabeu, paciència. Però penso que, si més no, el govern d’Andorra hauria de queixar-se. On calgui.

I tu, lector, també. Tots. Jo mateix em queixo des d’aquí. Vull que els estrangers deixin de parlar les seves llegües en castellà.  En tots els cassos. Entesos?  


  Torna a l'inici 

Continua llegint »

17 de juny del 2025

Geografia sentimental

Començo a caminar per la Rambla, com fèiem cada tarda, sortint de l’institut, quan tot començava aquí. De dalt a baix i de baix a dalt, mentre ens miràvem els aparadors, saludàvem coneguts i ens fèiem veure, discretament. La Rambla era la vida, la conversa, el vermut del diumenge. Ara hi passen turistes, sí, però ja no és tan nostra. Ha deixat de ser el cor de res.
. El centre de gravetat comercial s’ha mogut cap a l’altra banda del riu. Allà on hi havia establiments amb història, amb pols i amb empremta, ara hi ha portes tancades o marques impersonals. Les botigues d’abans, aquelles que feien olor de fusta i paper, han desaparegut sense fer soroll, com els veïns que no volen molestar.
La vella Girona ha anat canviant. No dic que estigui malament —que consti—, però jo enyoro aquella Girona una mica despentinada, amb cantonades sense rentar. Ara tot ha de lluir.  Allà on es discutia de política i de futbol, on es llegia el diari, es jugava a dominó i es feien tertúlies improvisades, ara hi veig turistes, quan hi ha sort. Al final del passeig recordo, sota les voltes, la farmàcia Folch i l’òptica Solà. Ara hi ha un establiment de gurmenderies.
I entro a l’Argenteria. Hi trobo a faltar així, de memòria, entre Ca les Capces i Can Maçaneda, la rellotgeria d’en Pere Petit, la llauneria de Can Prianti, la Casa de l’estilogràfica dels Imbérgamo, la confiteria Faure, cal Araus, les llibreries de Can Franquet i can Geli, l’òptica Orri i els que ara no sé concretar. Penso que cada un dels establiments perduts mereixeria un article, i per moltes raons. Només pensar en com explicar la casa de les Capces ja m’emociono una mica, Allà hi vaig comprar un pam de bandera catalana, quan vaig aprendre a demanar “cinta regional”, que de banderes no en venien. En algun moment ho hauré de fer, si ve al cas. És la més autèntica història de tots plegats. Sí, hi ha encara la joieria Quera, que va creixent, i la farmàcia Saguer, que presideix el carrer.
La ciutat ha millorat, esteu-ne segurs. Però jo hi veig un món diferent, amb menys noms propis, menys veus conegudes. Deu ser que em faig gran. O que ja no sé llegir el nou mapa de la Girona actual. De fet, estic vivint en el futur, exactament en el meu futur.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

13 de juny del 2025

El paradís recordat amb ulls de nen (Jordi Grau.- El Punt 13/06/25)

 

En Pius Pujades (Girona, 1938), periodista i mestre, va posar en un compromís l’editor Àngel Madrià quan li va entregar uns folis que havia escrit sobre els seus records de nen a Adri, a la vall del Llémena. No li encaixaven a les col·leccions El Caliu de la Memòria, Narratives i Periodismes, però el que havia llegit li havia agradat molt. Ho va explicar ell mateix a la presentació a La 22 del llibre El meu paradís perdut perquè hi va trobar una bona solució: crear una altra col·lecció dins de l’Editorial Gavarres dedicada a la memòria i el temps passat, que es diu Temps d’Ahir i que s’estrena amb el llibre d’en Pius i que ja anuncia un segon volum, Dietari d’un apòstata, de Joan Vinyes Miralpeix. Va ser un gran encert perquè el llibre d’en Pius és de primera i molt necessari per mantenir viva la memòria d’un temps que veu com se’n van els seus dipositaris orals. Potser per això, per preservar aquells records d’infantesa, s’ha triat una cita d’Ana María Matute per obrir el llibre: “La infantesa dura més que la vida.” I que es complementa amb una altra, magnífica i ben trobada, de Manuel Rivas, indicada per a les circumstàncies. “Li torna la imatge de la mare i amb ella el record de coses dramàtiques que no van passar mai.

En Pius és un periodista de llarga trajectòria. Va fundar Punt Diari després d’haver passat per Presència i altres publicacions i va ser també director del Diari d’Andorra i cap de redacció de l’Avui. És un dels autors de la mítica Girona grisa i negra i de moltíssims llibres més, des de Trenta cares, trenta creus i una de “canto” a Helios, contra la dictadura, dedicat al seu gran amic Jordi Soler.

 El llibre neix quan a mitjans dels anys vuitanta en Pius va tornar a Adri i va redescobrir el seu paradís de quan tenia cinc anys i va anar-hi acompanyant de la Consol, la seva mare, que hi feia de mestra. La memòria balla, però va ser aquell dia que en Pius va ser conscient del que havia vist i descobert amb els ulls de cinc anys. Aquell dia l’hostal de Can Joan era tancat i allà, sol, pensant, va descobrir que havia tornat. “Fou com obrir un calaix molt antic, perfumat amb oblidades aromes una mica resclosides, com fullejar les pàgines d’un àlbum de fotografies recremades i descolorides, com descobrir les perdudes cartes d’un amor impossible rovellades pels anys i la humitat.” I es va tornar a sentir el fill de la senyoreta, mestra i vídua, “com un full blanc per escriure o una tela per pintar”. I ho va fer escrivint amb la mirada del nen de cinc anys però amb la ploma del qui en té força més.

Quan Pius va anar a Adri, es va trobar una nova família. L’avi carter havia estat depurat i enviat a Palència. I ell va haver d’anar amb la mare. La història s’havia escrit, però calia completar-la, i en Pius no trobava la manera de fer-ho. El 2016, al TAV, es va trobar la Maria Gràcia Roca Gelada, neta d’en Joan Gelada, i la Maria Duran, de Can Joan d’Adri. Allò va obrir les portes, amb en Joan Gelada, un altre net de Can Joan, i altres amics, a comentaris, records, matisos, aportacions que són el contrapunt a la narració inicial dels records escrits d’en Pius. I d’allà en surt un llibre magnífic d’un temps perdut, de la memòria d’una època, que, sent bon escriptor com és en Pius, cal llegir.

Jordi Grau

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

2 de juny del 2025

Falsa modèstia

 Fixeu-vos-hi bé: aquest edifici només té dues plantes. A baix de tot, arran de carrer, dos petits entresols, modestos, sí, però dignes. Al  de l’esquerra, hi viu una escriptora, a la que saludo ara mateix des d’aquí. El de la dreta, cada quinze dies, l’ocupo  jo, servidor de vostès. A sobre, al principal, cada dia i des de sempre, el gran Jordi Grau, prenent el pols a la ciutat amb la seva escrutadora mirada periodística.

I tot això perquè? A què ve comparar aquesta pàgina amb un bloc de pisos? Té algun sentit? Doncs sap què, té raó. Cap sentit. De manera que anem per feina. El meu veí del principal va acompanyar la meva presentació a la Llibreria 22 del llibre El meu paradís d’Adri. Era dissabte, a migdia. Amics d’Adri, de Canet, de Girona, és clar. Alguns repetien, que ja havien assistit a la presentació de Canet, unes setmanes abans. Els amics tenen aquestes coses. El meu agraïment més sincer. Va parlar, com és de llei, l’editor Àngel Madrià, i l’arquitecte tècnic i decorador Joan Bosch. Després em tocava a mi. Després d’algunes paraules obligades, potser reiteratives, els vaig recordar que el mati del dia abans, caminant pel carrer de Santa Clara, vaig rebre la trucada d’un número desconegut. En despenjar una veu femenina, clara i alegre, em va dir: “sóc la Pilar, la Pilar del seu llibre”.

Sí, la recordo. No hi vaig poder-hi parlar però sí, i llargament, amb la seva germanastra, la Teresita de can Brugada. La recordo perfectament. M’explica que viu des de fa molts anys, d’ençà que es va casar, a Vilablareix, que té noranta anys fets, que li costa molt caminar, que ja no condueix... però que va sempre que pot a Adri. Està molt contenta del llibre i m’ho ha volgut fer saber. Com a mi em ve de gust compartir amb els amics que m’han vingut a escoltar alguns comentaris rebuts entre la presentació de Canet i la de Girona. Comentaris favorables, és clar.

Després, a la sortida, l’amic de les mirades del pis de sobre, del principal, amb tanta experiència en presentacions, entrevistes, comentaris de llibres i d’autors, em diu: "és la primera vegada que, en una presentació, és el mateix autor qui fa o qui transmet els elogis al llibre”. Probablement sigui així.

Em devia deixar la meva modèstia, real o fingida, a casa. El pròxim dia seré modest.


  Torna a l'inici 

 

 

Continua llegint »

20 de maig del 2025

Clamar en mig del desert

Trucada. Ja hi som. És el meu lector preferit, que sovint se’m queixa. Veiem que voldrà avui. 

- Ja em sap greu molestar. Però fa molts dies que espero que dediqui quatre paraules al terrible drama dels palestins esclafats pels jueus al camp de concentració de Gaza. Però no hi ha res a fer. Està tan espantat com la majoria dels que escriuen als diaris. Espantat, comprat o les dues coses...

Perdoni, però s’equivoca. Vostè no s’ha adonat que els meus papers van a l’edició de Girona? Sí? Se n’ha adonat? Llavors, de què es queixa? Podia haver parlat del problema palestí els dies, ja fa mesos, que l’estàtua del general Àlvarez de Castro de la plaça de Sant Agustí aferrava amb la ma la bandera palestina. 

- Però no ho va fer. Cert. I vostè no es va queixar. De manera que estem en paus. 
- És que no veu com l’exèrcit està arrasant sistemàticament tot el territori de la franja? No s’assabenta de com fan córrer la població sota els bombardejos d’una banda a l’altra sense parar? No sap que fa dos mesos que no deixen entrar ni aigua, ni aliments, ni medecines? Què esperen, que dos milions de persones morin entre la runa, de gana, de malalties...? Que fugin i deixin terreny lliure per fer créixer l’estat israelita?

Sí, té tota la raó. Però he de ser jo, des d’aquest raconet del diari, qui ha de denunciar els criminals que han organitzat aquesta desesperada caça d’homes, dones, nens palestins? Em penso que no.

- I doncs qui ho farà?

De moment tenim el president Netanyahu acusat de crims contra la Humanitat. No sé servirà de gaire res, però ja és alguna cosa. L’estat Jueu vol créixer. A cada guerra creix. Els europeus i els americans s’ho miren i callen. L’estat jueu els és útil. De manera que vostè i jo podem dir el que pensem. Podem cridar. Podem manifestar-nos. I serà el que convingui al capital.

En pot estar ben segur.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

17 de maig del 2025

La història menuda (Narcís Comadira/ diari Ara)

 Hi ha la gran història, la que surt als llibres, la que configura la vida comuna. Ara, aquests dies, amb la mort del papa Francesc, el conclave i l’elecció de Lleó XIV n’hem viscut una pàgina important. Però no és pas d’aquesta història de què vull parlar. Ja n’han parlat a bastament diaris, ràdios i televisions, això que en diuen els mitjans de comunicació. No, vull parlar d’una mena d’història que per mi és tan interessant o més que no pas l’altra. M’agrada dir-ne la història menuda, aquella que enriqueix considerablement la gran, que ens parla de la vida dels homes, més que no pas dels fets. I si ens parla dels fets ho fa per afegir-hi matisos humans, per salvar llocs i costums, per acostar-nos la vida de cada dia. 

L’altre dia vaig rebre un llibre d’un amic, dedicat, el vaig fullejar com faig sempre amb un llibre nou, per fer-me’n càrrec. Vaig llegir la introducció i no el vaig poder deixar. El llibre es titula El meu paradís d’Adri i és del periodista Pius Pujades, a qui conec de tota la vida, com se sol dir. És un llibre preciós. L’autor no hi vol fer literatura, simplement vol explicar-nos què recorda del temps que va viure a Adri quan era molt petit. I ho fa. La memòria és la seva font principal, però per això no ha deixat d’informar-se, ha parlat amb gent de la seva edat, si és que encara són vius, ha parlat amb els fills o nets de la gent que ell recorda.  

L’autorés fill de Consol Lladó, que va ser mestra d’Adri ja abans de la Guerra Civil Espanyola. Després hi va tornar, en la postguerra primera, quan en Pius era molt petit. Quan tenia cinc anys. I hi va passar poc més d’un any. El seu pare havia mort al front… 

Al llibre hi tenen un pes important els records. De fet, és un llibre de records. Però també està ple de preguntes, de coses que l’autor no recorda i se les pregunta. Però és igual. El teixit dels records és fet com d’una mena de boira, que a vegades és espessa i a vegades s’esclarissa, es fa filagarses que s’han de cosir per fer un relat consistent. Això l’autor no ho amaga mai i aquesta és una de les seves gràcies. 

El llibre està estructurat amb capítols, més o menys llargs. La majoria són curts. I estan encapçalats per un títol que ens en dona la clau temàtica. Així: "Els cavalls i la fúria", "El camp de blat", "Rocacorba, ermita i castell", "La fanga i l’escopeta", "Dissabtes a l’hostal", "Els masos d’Adri", "Festa major", etc. Són, com es pot veure, temes diversos –i n’hi ha molts més que no cito per no fer-me pesat– que van configurant el relat d’una memòria i d’una vida. Pius Pujades sap sortir d’ell mateix per parlar dels altres i així, per exemple, ens parla dels cavalls que duien a la ferreria, ens parla de com es ferraven, de com el ferrer configurava la ferradura, de la fornal i de l’enclusa, dels cops de mall sobre el ferro roent, de l’olor de la peülla de la bèstia socarrimada. Tot un món que ha desaparegut. Suposo que la ferreria el devia fascinar, com em fascinava a mi quan, de camí cap al col·legi, passava per davant d’un ferrer que hi havia al carrer Migdia. M’hi aturava i m’hi podia passar una bona estona. Aquella olor de socarrim, si es pogués reproduir, ara mateix ho faria. El món de l’hostal d’Adri també fascinava aquell nen de cinc anys. Els homes, pagesos i carboners jugant a cartes; ara l’olor és una altra, ja no de socarrim, sinó una olor de tabac, ideales i picadura, de vi, i sobretot dels rostits i sofregits que es feien a la cuina per als platillos, que a l’hostal també s'hi menjava. Menjar, beure i jugar a cartes. Aquesta era la funció dels hostals. “A què es jugava en aquells anys als hostals de pagès? Només puc parlar pel que he vist molts anys més tard. Abans que es fes popular la botifarra, el joc que es feia era el truc, que es pot jugar de dos, de quatre o de sis. Això quan no es jugava més que la consumició. Els que anaven amb ganes de jugar diners, solien jugar a la manilla. Probablement el canari era el joc en el qual es movien més diners. Molt més tard he vist jugar al set i mig, però no sabria dir si ja tenia un cert predicament”.

Hi ha dos capítols que m’han interessat especialment: el que fa referència als jocs, no els de l’hostal, sinó els de la mainada, i el que fa referència als renecs. L’autor no sap si els jocs de què parla els va aprendre a Adri o més tard. I amb els renecs li passa igual. Ja ho he dit, la memòria és esfilagardissa i li agrada fer barreges. Però sigui com sigui, el llibre de Pius Pujades sap construir tot un món, acabat, ja mort per sempre.

  Torna a l'inici 

Continua llegint »

12 de maig del 2025

Els meus lectors reben i comenten el llibre d'Adri

El llibre El meu paradís d'Adri, d'editorial Gavarres, ha anat trobant els lectors per als que estava pensat.  Algun m'ha fet arribar la foto i d'altres un comentari.  N'he resumit els que m'han semblat més engrescadors. Espero que no els sàpiga greu. I, si us sembla oportú, podeu enviar-me comentaris o fotos per afegir-les aquí...



   
    
                                                        
   Nefertiti García
Clariana de Cardener (Solsonès)                                    Daniel Cañellas
                                                                        Vilallonga de la Calanca (Rosselló)                                    
 

Bona tarda Pius, sóc Neffertiti.
M'agradat moltíssim el llibre, es íntim, tendre, dolç, ara també és una miqueta meu, l' Adri dels teus records.
Gràcies per aquesta lectura tant emotiva.


Avui al tornar a casa he començat el teu llibre, degut a la marxa de la llum i al bon solet. L'he llegit tot!! M'ha agradat molt la descripció de com era la vida a Pagés en aquells temps!! Felicitats i enhorabona!!!😀😀👏👏👏

Josep Maria Soler  (Canet de Mar)


... ja l`he llegit. Està tan ben escrit que sembla que ho estic vivint...he disfrutat..et felicito la  facilitad que tens de comunicar els teus sentiments,  emocions etc...el restaurant can joan d'Adri es família dels amics teus. Seran els nets ? Quant he recordat la teva mare ! I també  els avis! Esteve  i la Carmeta!

Mari Oliveras  (Sant Miquel de Fluvià)                                                                                 

                                                                                                          

.....de fet, el vaig rebre ahir, i m’hi vaig enganxar. Potser perquè  les memòries m’agraden més que les ficcions, potser perquè de petit anava d’excursió a Canet d’Adri i em banyava a la gorga de La Torre, potser perquè la meva àvia paterna ((Domingueta Bosacoma) era de Montcal, potser perquè el senyor Heras coneixia el meu pare i les seves filles eren amigues de la meva mare, o conegudes, no ho sé, per tot això el llibre se m’ha fet molt pròxim i m’ho he passat molt bé llegint-lo… O sigui que gràcies! Aquesta història menuda i propera és molt necessària per a entendre la gran.

Narcís Comadira (Sant Feliu de Guíxols)


Una sorpresa!!
Quin regal tant bonic i Quin llibre tant Xulo.
L’acabo de començar i ja i he posat el punt a la página 19: Els Cavalls i la fùria. Per continuar aquest vespre.
El que he llegit fins ara m’ha fet reviure els meus anys a Bordils… a pagès, amb la familia i amb la Lluïsa la meva germana petita de la má, cada día,
al colegi de les Monges que teniem al mateix carrer.
Les mateixes coses, amb les mateixes paraules….!
Que què m’ha semblat!!?
Tot just l’he començat i ja
 estic emocionada…! I ja se que será aixis fins al final.!
Gràcies per les teves paraules.!!! Sempre tant amables i properes, com si estiguesis aquí, al meu costat.. 

Carme Hospital  (Platja d'Aro)


*******   

Presentacions

També cal que us digui que vam fer la presentació a Canet d'Adri el dissabte 26 d'abril. Vam omplir el nou espai social de l'ajuntament de Canet, a l'antic restaurant La Sala. Van intervenir, a més de l'alcalde,  Jaume Bosch, Maria Engràcia Roca i l'editor Àngel Madrià. 
Per dissabte 24 de maig, farem la presentació a Girona, a la llibreria  22, amb Joan Bosch de primer espasa.
Entre les dues presentacions vam tenir el Sant  Jordi a Girona. Bones vendes a la para de l'editorial. 



 A dalt, la sala del Centre Cívic de Canet d'Adri, en un moment de la presentació.

A baix autors de Les Gavarres mostrem els llibres recents.



Continua llegint »

5 de maig del 2025

Arbres i gossos al Turó

Jo sempre n’he dit el turó, el Turó. Forma part del paisatge de la meva infància. S’alça al final de carrer de casa, ara passeig, a tocar de la pujada de les Pedreres. Què deu fer? Cinc metres d’altura? Potser quatre? En aquells anys i fins molt tard, quan van retirar l’hospital militar del vell convent de la Mercè, aquell turó només tenia una vessant de cara al carrer. L’altra cantó, a la vora de la muralla, era el pati de l’hospital. A la carena del meu turó, els soldats hi havien construït un mur de rajols, per limitar el seu pati de l’espai públic. En aquell mur hi va figurar fins molts anys després de la guerra un text negre sobre blanc “Moriran los asesinos de Calvo Sotelo. Venganza.” No crec que s’esborrés mai. Quan aquell espai a ser públic, el mur i el seu missatge van desaparèixer. La pineda que ombrejava la falda militar del turó va passar a ser un bosc públic.

Ara els veïns del barri estan dividits. L’ajuntament ha aprovat un pla de re naturalització del parc. Hi vol fer camins que permetin l’accés al turó de cadires de rodes, canviar els pins per un arbrat més de casa, assegurar el desguàs de tot l’espai per evitar xaragalls...  Si tot va bé, demà es trobaran els tècnics municipals amb els veïns disconformes i potser s’entendran. Hi ha un pressupost sucós d’Europa que no s’hauria de perdre. De fet, tots demanen el mateix: respecte per la natura del lloc, millors condicions pels passejants, evitar el perill de la caiguda d’arbres malalts,  assegurar un bon espai per la fauna...

Penso que es posaran d’acord. L’associació de veïns ha treballat per la concòrdia. Serà  fàcil si queda clara la finalitat última de l’actuació. Potser no cal moure tanta terra, potser no caldrà pavimentar tants corriols, potser no serà necessari tallar setanta arbres adults...

Ho dic clar, si fico cullerada en el tema és pels arbres. Tenim massa tendència a tallar arbres sense recordar que créixer és cosa de molta anys. Setanta arbres coll a terra em fan molta angúnia. Més que les cagarades de gos que alguns impresentables deixen allà. Entesos? Potser caldria dedicar uns diners a cuidar els pins malalts, a podar el que agafen formes perilloses, a regar-los. I pagar algú que vigili els amos dels gossos. N’hi ha de correctes, però hauríem d’escarmentar els que no ens respecten i ens deixen la merda dels seus cadells.

 Torna a l'inici 

Continua llegint »

22 d’abril del 2025

Miracle a la Cort Real


     A mitjans de setembre de l’any passat vaig escriure: Faig doncs la crida: qui tingui testimonis gràfics de la cantonada entre la Cort Real i les Voltes d'En Rosés, de la Botigueta de la Cort Reial, tal com la va deixar en Lluis Güell, que les faci públiques. Era un crit de socors per intentar salvar una important obra de l’artista de Banyoles a la ciutat de Girona. Havia vist com la llinda de la botiga havia desaparegut i s’havia col·locat al seu lloc la un plafó negre. Tot feia pensar que els relleus pintats que havien il·luminat l’entrada eren perduts. Jo intentava recuperar-los.
Era lamentable l’empobriment que representava aquella pèrdua per la ciutat. Una pèrdua que se sumava a les desaparicions per motius ben diversos de tantes obres memorables d’en Güell arreu. Ningú no va respondre. La meva veu és molt tènue en el panorama de l’opinió pública gironina. D’acord. Jo no mereixia resposta. Però en Lluís Güell sí. Què us he de dir de l’amic Güell? No l’he pogut conèixer encara? Trobo escrit: “Lluís Güell (Banyoles, 1945 - Begur, 2005) va ser un artista polifacètic i atípic que va destacar per la seva capacitat de transformar espais i crear ambients immersius i únics. El seu estil es caracteritza per ser desmesurat, però alhora perfectament coherent i harmònic, integrant elements del sagrat i el profà amb una naturalitat  extraordinària”.
Ha passat el dijous sant i el divendres sant. El diumenge de glòria. El plafó de la Botigueta de la Cort Real ha ressuscitat. Llueix esplèndidament al seu lloc, net, polit, restaurat. Ha sigut un autèntic miracle per mi. Dic per mi, que no tenia ni idea del treball que s’estava fent. No puc dir res més que gràcies. Als propietaris, als comerciants que treballen al local, als restauradors que ha fet la feina. Gràcies, repeteixo.
I ara que ja estic tranquil em pregunto si la Botigueta estaria en condicions de ser visitada pels turistes interessats que venen cada dia, tot l’any. L’espai és reduït i per dins és com una escultura. Possiblement fa de mal ensenyar. Però crec que, com a mínim, els guies que ensenyen i expliquen les meravelles de la ciutat, s’hi haurien d’aturar un moment per explicar-ne l’interés i el valor artístic. Des de fora ja és una joia per admirar.

 Torna a l'inici 

Continua llegint »

10 d’abril del 2025

El meu paradís d'Adri (primer tast)

..... Fou com obrir un calaix molt antic, perfumat amb oblidades aromes una mica resclosides, com fullejar les pàgines d’un àlbum de fotografies recremades i descolorides, com descobrir les perdudes cartes d’un amor impossible rovellades pels anys i la humitat. Però va aparèixer davant meu, com en una pel·lícula esgrogueïda, un seguit desordenat d’imatges, de veus, de situacions, de sentiments, d’olors, de sons, que em suggerien un passat molt llunyà, amagat en la boira espessa dels anys i de la vida, que no era al meu davant, sinó que sortia de dins, que em tornava a la ment com una glopada agredolça.

Allà, bocabadat davant un paisatge transformat però reconegut, tornava a ser el nen de cinc anys que vivia a Adri, el fill de la Consol, la senyoreta, la mestra, totalment indefens, obert a tots els vents, àvid de vida i de futur, com un full blanc per escriure o una tela per pintar. No és que recordés, no. Senzillament aquell nen de cinc anys de la meva vida, o aquella meva vida de cinc anys, era encara allà, era en mi, era jo. Jo era en el nen de cinc anys, el fill de la Consol, la mestra, vingut de Girona revestit de tota la ignorància urbanita, disposat a fondre’m en aquell món real desconegut. ....

(fragment del pròleg)

*****

 

... Camino al costat dels homes i els animals. És com les onades del mar, que avancen una al darrera de l’altra, però aquestes no reculen mai. Són onades de terra que venen a morir als meus peus. Ara el cavall que duu la tercera arada passa al meu davant. És ros, amb alguna taca blanca. Quan els cavalls passen pel meu costat sento una bafarada de calor humida. L’arada ha tret una pedra negra, grossa, rodona. Però el mosso no se n’ha pas adonat. O ha fet com si no se n’adonés. La cullo. M’agraden aquestes pedres d’Adri que no pesen gens, com si fossin buides. És com si tingués més força que en Tarzan i pogués aixecar grans pesos. Només que ja es veu que no són com les altres, perquè tenen tot ple de foradets, com si fossin esponges de pedra. La tiro enlaire i la torno a escopçar.

El camp és llaurat gairebé del tot. D’aquí a poc plegarem i marxarem cap a casa. Ara, cavalls i homes es van allunyant de mi, amb la remor dels renecs i paraulotes que la mare diu que no he d’aprendre, perquè no s’han de dir. Però si menés un cavall, sí que hauria de renegar com ells ho fan perquè si no les bèsties no creuen...

 

(fragment dels records)

 

      Torna a l'inici 

Continua llegint »

8 d’abril del 2025

Memòria de Gombrèn

A principis dels seixanta vaig anar de mestre a Gombrèn. Hi vaig estar dos anys. Hi havia una fàbrica de filats, amb una història interessant. Havia nascut l’any 1935 per iniciativa de l’ajuntament, preocupat per donar feina a la gent del poble. Val a dir que Gombrèn era i és un poble ric gràcies als boscos comunals que pot explotar. Bé, la fàbrica inicial havia fet fallida i el 1962 l’ajuntament va oferir els locals a l’empresari Moisès Torrents, gerent de la Cotolla de Ripoll a un preu simbòlic. Aquella empresa que treballava quan hi vaig ser ara ha fet fallida.  Hilados MOTO  (MOisèsTOrrens).

Jo només vaig veure el senyor Torrens una vegada, quan va presentar-se a l’hostal on jo m’estava i va convidar tothom  a repetir el que prenia. De manera que em va pagar un cafè. El que en recordo de la fàbrica són xafarderies dels treballadors. Ells creien i explicaven que el senyor Torrens havia equipat la nau llogada amb maquinària antiga de la Cotolla, que teòricament s’havia de destruir. Que el mateix amo tenia dues fàbriques més prop de Ripoll. Que la feina era encarregada sempre per la Cotolla. Que molts dels treballadors estaven contractats per la Cotolla, i que, si hi havia visites d’accionistes, havien d’anar treballar a Ripoll.

Tinc el record d’un matí de dissabte, a les petites, nevant, en un autocar atrotinat, amb el neteja-parabrises espatllat i el parabrises alçat, el fred travessant la roba que dúiem, algun paraigua estès, tots arraulits, saltant al ritme dels sots del camí. Neu a Ripoll fins a mitja cama. La porta amable del taller, l’estufa generosa, acollidora.

Als anys setanta i degut a la crisi del petroli, la Cotolla inicià una lenta decadència amb successives reduccions de personal fins que va tancar les portes definitivament l'estiu de l'any 2008, després de més de seixanta anys d'activitat.

 Crec que cal anotar que Cotolla  també era un acrònim dels tes socis: Colomer, Torrent i Llaudet. El darrer va ser president del Barça. Finalment, als tallers de Moto de Gombrèn hi va treballar un noi de Ripoll que després es va fer lamentablement conegut: Younes Abouyaaqoub, protagonista nefast de l’atemptat islamista de la Rambla de Barcelona.

 
      Torna a l'inici 

Continua llegint »

2 d’abril del 2025

Banc de memòria democràtica

Fa uns anys els amics de Memòria Democràtica em van fer un seguit de preguntes sobre la Girona de post guerra i la transició democràtica. Ho tenen publicat. 
La veritat és que, com que no estava preparat, ni soc gens brillant, ni parlo prou clar, ni la meva aportació testimonial és gaire interesant. Però soc jo parlant sincerament.  Crec que això també val. 
Si hi teniu algun interés, aquí us passo l'enllaç:


https://ja.cat/veu

     Torna a l'inici 

Continua llegint »